V Prešove môžu miestni uložiť oblečenie a obuv do zberných kontajnerov

19.06.2023 Prešov

Prešov 18. júna (TASR) - Oblečenie a obuv, ktoré sa obyvatelia Prešova chystajú vyradiť zo svojho šatníka, môžu venovať alebo bezplatne odovzdať na zberných dvoroch Technických služieb mesta Prešov. Mesto informovalo, že od začiatku júna nájdu Prešovčania v jednotlivých mestských častiach aj desať kontajnerov na zber textilu.

Nachádzajú sa na uliciach Sekčovská, Kúpeľná, Exnárova, v Centrume a pri nákupnom stredisku Centrál. K dispozícii sú aj štyri ďalšie kontajnery na textil pri obchodných domoch na Sídlisku III a Sídlisku Sekčov. "Jednotlivé zberné nádoby sú vybavené senzormi naplnenosti, vďaka ktorým sú efektívne vyprázdňované len plné kontajnery a nevzniká textilný odpad," uvádza mesto.

Nádoby slúžia na zber použitých textílií, odevov a obuvi, ale aj lôžkovín, posteľnej bielizne a iného domáceho textilu či doplnkov. Všetky veci budú následne použité na charitatívne účely a predaj, recykláciu, ekologickú likvidáciu a finančné zhodnotenie, z ktorého výťažok sa použije na podporu slovenských neziskových charitatívnych organizácií.

"Oblečenie je do kontajnerov potrebné vkladať v pevne uzatvorených hrubších igelitových taškách alebo iných vhodných pevných transportných obaloch. Topánky je potrebné po pároch pevne zviazať. Zabráni sa tak prípadnému poškodeniu oblečenia a obuvi, ktoré sú v dobrom stave. Darované veci je potrebné dôkladne vložiť do kontajnera a nenechávať ich vedľa neho, aby neboli znehodnotené vplyvom počasia či neoprávnenou osobou," upozorňuje radnica s tým, že túto službu pre mesto Prešov vykonáva spoločnosť Ekocharita Slovensko Slovensku. Mesto zároveň dodáva, že novela zákona o odpadoch z dielne Ministerstva životného prostredia SR zavádza povinnosť pre obce zabezpečiť triedený zber textilu od začiatku roka 2025.
 

Vyberte región

mark